Megintcsak az olcsóság…

Ha valaki lézerdiódával szeretne vektoros rajzokat gravírozni, és nem kell neki nagyobb gravírozott felület mint 20x20cm, akkor talán ez lehet a legolcsóbb, leggyorsabban összeépíthető megoldás.

 

A gép működési elve a lemezjátszóhoz hasonlítható. Mintha egy lemezjátszó tűjének a helyére egy lézerdiódát tennénk, a gravírozandó tárgyat pedig a lemez helyére tennénk.

 

 

A gép legegyszerűbben megépíthető pl : 2db léptetőmotor ( ha van legalább 1Nm, és lehetőleg 400lépes/1 fordulat) ,szögvassal ,vagy bármivel egymás mellé fogatva. Az egyik motorra 1w-os lézert fogatni. Ezt lehet a legigénytelenebb módon elkövetni, csak ne essen le róla. A másik motor tengelyére pedig valami fa, műanyag, plexi, kenyérvágódeszka, mindegy mi, csak sík legyen. Erre kétoldali ragasztószalaggal a gravírozandó tárgyat kényelmesen fel lehet fogatni.

 

Követelmény annyi csak, hogy a két motornak olyan távolságra kell lenni egymástól, hogy a lézer tudjon égetni a tárgy-motornak a tengelye síkjában. Ha közelebb, vagy távolabb esik, akkor sajnos egy vakfolt marad, és ott, az asztal közepén nem tud majd gravírozni.

 

A programnak meg kell adni a motorok felbontását, a két motor tengelynek a távolságát egymástól. Dos alatt, qbasicben írodott a program, és van benne matek bőven..

ARC formátumú vektoros fájlokkal dolgozik.

 

Sok előnye lehet egy ilyen gépnek. A mechnaika egyszerűsége mindenképp. Nem kell bordásszíj, áttételek…egyáltalán „gépváz” sem kell, mert ha két motor egymás mellé van fogatva úgy hogy ne essenek szét ,akkor az már maga a gép…

 

Persze hátránya is van. Raszteres gravírozáshoz is megírtam a programot, de ahogy jósoltam előre, a nemlinearitás jelei megmutatkoztak a képen. Tehát ez:

(képet fórumról csentem, mert nagyon jól érzékelteti a problémát)

 

Meg persze ami a felbontásból ered. Lehet akár 1/64-edelni két motorlépés közt a távot, de ettől egyenletes 1/64-es elmozdulás sosem lesz. Gond még, hogy a lézerdiódák téglalapot világítanak, így a pixelek sem lesznek egyformák a raszteres képen, mivel mindig más irányból vetül a „téglalap” a tárgyra. Úgy gondolom raszteres gravírozáshoz ezzel a géppel kár erőlködni.

Viszont 200 lépéses motorokkal, 20x20cm-eres felületet vektorosan még szépen meg lehet „dolgozni”, mert még a 0.1mmes elmozdulástávon belül mozog a tárgyasztalon , és a lézerdióda ennél vastagabb nyomot hagy, így nem lesz hiba a munkában.

 

 

Letölthető video : video.avi (divx, 35Mb)

 

Képek a gépről :